Rengøring af whiteboard tavle

Hele fidusen med whiteboard tavler er jo, at de skal være nemme at rengøre uden brug af rengøringsmidler (dry-wipe), således at brugeren af tavlen lynhurtigt kan viske tekst væk og benytte tavlen på ny. Denne kontinuerlige ”rengøring” foregår typisk med en ”tavlevisker”, som brugeren har lige ved hånden — f.eks. en magnetisk tavlevisker, som hænger i et hjørne på tavlen. Den typiske tavlevisker er forsynet med for eksempel 10 filtlag, som kan fjernes efterhånden som et lag bliver beskidt. Aftørring med tavlevisker foregår med cirkulære bevægelser og først når ”blækket” er helt tørt (ca. 20 sekunder).

Men inden du tager tavlen i brug, anbefaler mange producenter, at tavlen rengøres med et ammonium-baseret rengøringsmiddel (vinduesrens) eller en mild sæbeopløsning. Det er i den forbindelse meget vigtigt at læse vejledningen, som følger med tavlen, da tavlen kan være forsynet med en beskyttelsesfilm, som skal vaskes af, inden tavlen tages i brug. Under alle omstændigheder er det som sagt en rigtig god ide at rengøre tavlen, inden den tages i brug: støv fra produktion og emballage kan nemlig forringe tavlens ”dry-wipe” egenskaber.

Afhængig af hvor intensivt din whiteboard tavle benyttes, kan det være nødvendigt med jævne mellemrum at rengøre tavlen med et rengøringsmiddel. De fleste producenter, anbefaler at rengøre whiteboardtavlen med den pågældende producents egen ”Whiteboard Rensevædske”. Fordelen ved at benytte whiteboard rensevædske, er at du er sikker på ikke at ødelægge tavlens overflade med et rengøringsmiddel, som tavlen ikke kan tåle. Ulempen er selvfølgelig, at disse whiteboard rensevædsker er dyrere end almindelige rengøringsmidler.

Men som sagt, der kan være mange penge at spare ved at undgå at bruge forkerte rengøringsmidler: for så vidt angår tavler med melamin og stållakeret overflade, må man sige, at brug af sprit, rensebenzin eller opløsningsmidler er fuldstændig bandlyst. Overfladen bliver simpelthen ødelagt. Nogle tavler har endog så porøs overflade, at selv noget så banalt som Ajax rengøringsmiddel, kan ødelægge tavlen. Whiteboardtavler med overflade af keramisk emalje (f.eks. Vanerum - tidligere Polyvision - Type A Tavler fra www.cabi-shop.dk/whiteboard.asp) er som regel anderledes hårdføre og kan, hvis det skulle blive nødvendigt, rengøres med husholdningssprit efterfulgt af lunkent vand og aftørring med en tør bommuldsklud. Er det gået helt galt, hvis du f.eks. kommer til at bruge en permanent tusch på din whiteboardtavle, kan du sågar bruge acetone på disse tavler (husk i den sammenhæng at følge forskrifter vedr. beskyttelseshandsker, udluftning og beskyttelsesbriller).

Men husk! Tjek altid vejledningen som følger med tavlen, inden du eksperimenterer med rengøringsmidler. Anbefalingerne på denne side er kun vejledende, og passer måske ikke til din tavle.